Втора група

На 11.07.2015 г. за Плимут отпътува първата група от 30 ученици и трима придружаващи учители от ПГЕТ „Г. С. Раковски“ – Стара Загора. Престоят им включваше 15 нощувки на пълен пансион в английски домове с хазяи в Плимут и 1 нощувка в хотел в Лондон преди отпътуване за България.

По време на мобилността участниците имаха възможност да участват пряко в работния процес на общо 34 чуждестранни фирми, 19 от които в ИТ сектора и 15 в механо-/електро-инженерната промишленост, разширявайки спектъра на приложение на теоретичните знания в практиката в съответствие с международните стандарти в целевите браншове и подобрявайки професионалните си компетентности посредством придобиване на умения за:

- сглобяване и поправка на компютри и сървъри, монтаж и демонтаж на настолни компютърни системи, рециклиране на компютърни части, поддръжка на компютри, както и други технологии и добри практики в ИКТ сектора /4 ученици/;

- разработване и проектиране на проект за дизайн на лого, брошура, интернет страница по задание на клиент, създаване, поддръжка и поправка на уеб сайтове, уеб и графичен дизайн, брандинг и уеб приложения /7 ученици/;

- диагностика и ремонт на електрическа система, запояване, окабеляване, монтаж, тестване и поддръжка на електрически инсталации, както и работа с компютърни инженерни програми и механични системи, проектиране на продукти и производствени части /19 ученици/.

В свободното си време учениците имаха възможност да се разхождат в централната и старата част на Плимут, в парковете и по крайбрежната ивица. В програмата беше включена и еднодневна туристическа обиколка на Лондон с автобус и посещение на Биг Бен, Тауър Бридж, Британския музей, катедралата Сейнт Пол, Лондон Ай, Бъкингамския дворец, Уестминстърското абатство, под съпровода на екскурзовод, придружаващите лица и представител на ИО.

Мобилните дейности приключиха успешно за първата група ученици на 26 юли 2015 г., когато участниците отпътуваха обратно за България.